En el món del cinema, els festivals són esdeveniments esperats amb impaciència i on cineastes, actors i productors es donen a conèixer de veritat a la resta del món, però també estan oberts a amants del cinema que volen conèixer aquesta experiència inoblidable. A tot el món se celebren cada any festivals de cinema per a promoure pel·lícules de diversos gèneres. Alguns són més destacats que uns altres, però cadascun és únic a la seva manera.
Una pel·lícula és una veritable forma d’art, però també d’entreteniment per a famílies o amics en la seva forma més bàsica. En aquest article explorarem alguns dels millors festivals de cinema d’Europa perquè tu i els teus amics o familiars pugueu assistir i gaudir d’una experiència sense igual.
-
Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià (SSIFF)
-
Festival de Cinema de Cannes
-
El Festival Internacional de Cinema de Berlín
-
Festival Internacional de Cinema de Venècia
-
Festival de Cinema de l’Institut de Cinema Britànic de Londres
- Donar suport al cinema creatiu i la creació d’imatges en moviment.
- Desenvolupar i cuidar l’arxiu del BFI, que és el major arxiu de cinema i televisió del món.
- Garantir el creixement de la indústria cinematogràfica del Regne Unit.
-
Festival Internacional de Cinema de Karlovy Vary
-
Festival Internacional de Cinema de Rotterdam
Començarem per l’única representació espanyola de la llista. Aquest festival internacional té lloc en la localitat basca de Donostia-Sant Sebastià i és conegut per la seva àmplia gamma de projeccions cinematogràfiques, les seves impressionants vistes a la platja i els seus deliciosos llocs de menjar. Una cosa molt important dins de la cultura basca.
Alguns personatges importants en l’escenari cinematogràfic com Al Pacino, Gregory Peck, Hitchcock i Tarantino han assistit a aquest festival. Encara que les entrades per al SSIFF estan obertes al públic, els professionals de la indústria solen ser els primers a adquirir-les, i les entrades s’esgoten amb freqüència. La intenció del festival tracta de destacar el cinema espanyol i compta amb la Competició Oficial, la secció Horizontes Latinos i la secció Zalbategui.
Encara que el Festival de Cannes no està obert al públic en general, acudeixen alguns dels cineastes, actors i altres elits de la catifa vermella més prolífics de la indústria. És un dels esdeveniments més concorreguts i publicitats a nivell mundial i porta més de 70 edicions en marxa.
La missió principal del festival és destacar i elevar el perfil de les pel·lícules que participen en ell, celebrar-les a nivell internacional i contribuir al desenvolupament general de la indústria cinematogràfica. Cannes s’ha consolidat com el festival dominant en la indústria mundial dels festivals de cinema.
També conegut com La Berlinale, aquest festival de cinema va ser fundat a Berlín, Alemanya, en 1951 on sempre se celebra. Es considera un dels tres grans juntament amb els festivals de cinema de Venècia i Cannes. El festival se celebra durant 11 dies de febrer, i els professionals de la indústria del cinema i els mitjans de comunicació acudeixen en massa des de tothom.
El propi festival exerceix un paper important en l’economia alemanya i ajuda als cineastes a donar suport a les seves carreres, somnis i aspiracions. Cada any es projecten al voltant de 400 pel·lícules de diferents gèneres per al públic del festival.
El Festival de Cinema de Venècia és un dels més antics fins avui. Es compon de diversos enfocaments artístics com la dansa, el teatre i la música. No obstant això, la part cinematogràfica del festival és pel que ha adquirit més fama.
Al contrari que en altres festivals, aconseguir entrades no és una missió impossible. Compta amb opcions més assequibles i altres més cares. El festival està organitzat en diverses seccions, incloent la Selecció Oficial, que és l’esdeveniment principal del festival.
El Festival de Cinema del BFI (British FiIm Institute) se celebra anualment i projecta al voltant de 300 pel·lícules, documentals i curtmetratges. Cineastes d’uns 50 països diferents presenten les seves pel·lícules per al festival i els seus principals objectius són els següents:
Un altre dels festivals més antics del món és el de Karlovy Vary, situat a la República Txeca. És el principal festival d’Europa Central i projecta més de 200 pel·lícules a l’any. Assisteixen cineastes, agents de vendes, periodistes, compradors i distribuïdors. També és obert a públic regular.
Moltes de les pel·lícules que es projecten són exclusives del festival, mentre que unes altres arriben a la distribució txeca o estrangera. El públic pot gaudir de seleccions temàtiques i retrospectives úniques, i veure homenatges a cineastes excepcionals en el KVIFF.
Situat als Països Baixos, el IFFR se centra en obres recents de nous cineastes, però també presenta retrospectives i programes temàtics. El IFFR se celebra sempre al gener i sol situar-se en diferents llocs de Rotterdam. Porta diverses dècades funcionant ja que va ser fundat en 1972. El IFFR també fa costat activament als cineastes amb finançament a través del seu CineMart, el Fondo Hubert Bals i el Rotterdam Lab.
Compta amb al voltant de 350.000 entrades i solen assistir més de 2.700 professionals del món del cinema. A més, és considerat com un dels majors festivals del món impulsats per la indústria.